Ana içeriğe atla

ELECTION ASSISTANT



Seçenekleri seçmemiz gereken zamanlardayız.


  Daha  çok sosyal medya için kullanıyor olsakta ''timeline'' kavramı hayatımızın her alanında.
İnsan ''özgür irade ?'' sahibi olarak kendi karalarını otonom olarak alabilen yani seçim yapabilen bir varlık olarak kabul edilmektedir.Felsefi yada temel biyolojik/psikolojik tartışmalara hiç girmeden ''seçim'' üzerinden devam edeceğim.

Seçim,çoklu olasılık/opsiyonlar içinden yapılan eleme işlemidir.Birden fazla seçenek arasından bir tanesinin belirli/belirsiz bir strateji doğrultusunda tercih edilmesidir.

İnsanlar günlük hayatlarında önemli yada önemsiz pek çok seçim yaparlar ve yaşadıkları süre içinde bu bir süreklilik arz eder,ne iş yapacağınızdan ne giyeceğinize,işe hangi yoldan gidip akşam ne yiyeceğinize kadar hepsi bir karar verme süreci gerektiren pekçok seçim yaparız.Kimi zaman seçenekler arasında seçeneklerin çokluğu/yada azlığı sebebi ile bocalasakta yapmamız gereken seçimleri bir şekilde yaparak hayatımıza devam ederiz.

(Seçenekler arasında karar verme sırasında belirli sebepler ile meydana gelen tıkanma yada duraklama haline seçim felci adı verilir)

Gelişen teknoloji ile birlikte üretim ve iletiş araçları gelişerek çeşitlenmiş insanların ihtiyaçlarını karşılayan ürünlerde çeşitlilik meydana gelmiştir.Aynı şekilde gelişen iletişim araçları ile insan ilişkileri daha fazla karşılıklı etkileşimi mümkün kılan bir duruma ulaşmıştır.Sözkonusu gelişmeler sonucu ''seçimler yaparak hayatına devam eden/edebilen insan için'' seçeneklerin tümüyle bilinebilmesi imkanı kalmamıştır''' Bugün ''ekmek almak'' için herhangi bir markete gittiğinizde onlarca çeşit arasından seçim yaparsınız bu opsiyon sayısı piyasada ulaşabilceğiniz ekmek çeşitliliği olarak düşünüldüğünde yüzlerce çeşit ekmek türevi arasında yapılacak bir seçim sökonusudur.Yüzlerce ekmek çeşidinin bilgisine sahip olabilir misiniz?

Üreticiler arasında markalaşma etkisini düşünerek sizin için üretilen ürün çeşitliliğini hesap edin deterjan reyonlarında kaç çeşit temizleyici var piyasada genel olarak kaç çeşit temizleyici üretiliyor?

En basit ihtiyacınız için onlarca bazen yüzlerce üretici tarafından üretilen,talebe göre özellik farkları içeren pek çok ürün;yaptığınız alışverişlerde tüm seçeneklerin bilgisine sahip olarak mı seçiminizi yapıyorsunuz?

İnsanın en büyük sorunlarından biri;daha doğru bir ifade ile modern dünyada yaşayan insan için;seçim yapmanın ötesinde bilgisine tam olarak ulaşamayacağı seçenekler arasından bir seçim kümesi oluşturma problemi.


Normal bir insan için kapsama imkanı bulunmayan bir bilgi okyanusu,Bahçe makası için google'da 1 milyon yüz bin sonuca ulaşıyorsunuz,seçim yapmak hatta nelerin arasından seçim yapacağını bilmek bile imkansız.

İşte bu sonsuz şeçim okyanusu içinde size ,siz sıradan insana yardım etmesi için çeşitli yardımcılar ortaya çıkıyor.Election assistant/seçim yardımcısı,seçim yardımcısının yaptığı şey size arasından seçim yapacağınız bir seçim kümesi oluşturmak.Süper marketler en basit seçim asistanları konumunda üretilen tüm çeşitler ve markalar yerine bunlar arasından ''belirli şartlarla'' gerçekleştirilmiş bir ön seçimle oluşturulmuş bir seçim kümesi sunuyor,
Sosyal medya platformlarıda öyle, arkadaşlarınıza /yada arkadaşınız olduğunu düşündüğünüz kişilerden kaynaklı tüm üretilen içerik yerine ''sizin için özenle seçilmiş'' bir bölümünü görebiliyorsunuz.Haber platformları birçok içerik arasından sizin için seçtikleri haberleri sunuyorlar tüm bu seçim asistanları sizin için hiç durmadan çalışıp bilgisine sahip olabaileceğiniz bir ''seçim havuzu'' yaratıyorlar.

Dünya'ya ait olan bilginiz neredeyse bu asistanlar tarafından oluşturulmuş havuzlar ile sınırlı,devasa büyük okyanustan gelen bilgi sizin çok fazla yormamak için daha sığ ve daha küçük güvenli havuzlara aktarılıyor.Siz bu havuzlarda yüzerken ''herşeyi bildiğinizi'' ve özgürce seçim yaptığınızı düşünüyorsunuz.


Seçim asistanları olmadan seçim yapmanız imkansız,her konuda insanın sınırlarının ötesinde bir çeşitlilik sözkonusu ancak bu asistanlar bu okyanuslarla kaplı dünyada güvende olabilmeniz için herşeyi bilmemeniz gerektiğini düşünüyor.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Usus,Fructus & Abusus

Tüm ''Ahlak''ın temeli ''MÜLKİYET''      Neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirleyen kurallar bütünü/ilkeler sistemine ''Ahlak'' adı verilir,Ahlak adı verilen ilkeler sistemi bir kültür yada bir grup tarafından genelleştirilir ve kanunlaştırılır.Ve bu kanunlar aracılığı ile grup üyelerinin davranışları düzenlenmeye çalışılır. Bugün ''Genel Ahlak'' yada ''Toplumsal Ahlak'' adını verdiğimiz sistemlerin tamamı tek bir şey üstüne kuruludur.Mülkiyet hakkı. Mülkiyet,taşınır veya taşınmaz bir eşya üzerinde eşya sahibine kullanma,yararlanma ve tasarruf etme yetkisi veren ve hukuk düzeni sınırları içerisinde kullanılabilen mutlak ve ayni bir haktır,mutlak nitelikte olması nedeni ile herkese karşı ileri sürülebilir.Ve toplumsal ahlak kurallarının çıkış noktasını oluşturur. Topluma göre başkasına ait olan birşeyden izinsiz faydalanmak ''kötü''dür.Başkasına ait olan toplum taraf

DON KİŞOT

Üç kelime ile başlıyoruz:Rutin,heyecan,macera   Rutin,alışılagelen,sıradanlaşan detaylı bir ifade ile belirli sürelerde aynı yada çok benzer biçimde tekrar eden şeyler için kullanılır.Rutin bir ''güven'' ifadesi olmasının yanı sıra,gerçekleşen şeyin beklentiye uygun olarak meydana geldiğini ve meydana geleceğini ifade etme biçimidir. Rutin,''sürekli aynı biçimde tekrar etmesi'' nedeni ile insan üzerinde psikolojik yada fiziksel anlamda bir değişikliğe sebep olmamaktadır.Hayatı boyunca çok fazla uçak görmemiş bir  insan ile havaalanında çalışan kişinin içinde bulunduğu durum gibi,yada kulağına daha önce hiç küpe takmamış biri ile kulağına hergün küpe takan kişinin  durumlarında olduğu gibi. (kulağına ilk kez küpe takan birinde hem fiziksel olarak kulağının delinmesi gerekecek hemde psikolojik olarak daha önce yaşamadığı bir oluş içine girecektir.) Rutin,verdiği bu güven duygusunun yanında,belirli bir sürenin ardından mevcut duruma adaptasyondan

TOPLUMSAL BİLİNÇ PARÇACIĞI

''Bilinciniz sadece size ait değildir'' Özgür irade ilizyonunun conseptlere aktarımı,    Bizler,yani ben olarak tanımladığımız yapıların ''görece bağımsız'' bir biçimde otonom kararlar aldığı fikrine sahibizdir.Düşüncelerimizde özgür olduğumuzu kabul ederiz.Bunu yapabilmemizin en önemli sebebi bilincimizin çok parçalı bir yapıdan oluşmasıdır.Hatta bu çok parçalı yapı zamansal düzlemde çok katmanlı bir hale gelmektedir. Homo sapiens sapiens ''düşündüğünün üstüne düşünebilen insan'',kendi özünden yarattığı şeye çıkıp bakabilme hali.Zihin dev bir kütüphane olarak tasvir edildiğinde  bilinç bu kütüphanede dolaşan bir ziyaretçi olarak düşünülmelidir.Bu sebeple bilinç kütüphaneye her seferinde ''benzer'' ama bir öncekinden farklı bir ziyaretçi olarak girmektedir.Bu durumda bilinç zamansal ve olgusal olarak farklılık göstermekte midir?Bunun ötesinde bu ziyaretçi ziyaretin ardından yok olup gitmekte ve yerini diğer zi