Ana içeriğe atla

INFANCY

''0'' Noktası






Anlamsız bir bilgi girişi...

İlk farkındalık durumunda duyular aktif haldedir.

*Görme
*Duyma
*Tat alma
*Koku alma
*Hissetme

Ancak duyular aracılığı ile edinilen tüm bilgi anlamsızdır.İnsan bu dönemde bilişsel alt yapısı için sağladığı tüm bilgiyi ayırd etmeksizin hafızasına kaydeder.

Renkler,kokular,şekiller,tatlar,sesler bilincin temellerini oluşturur.Basit ancak kuvvetli bağlantıların sağlandığı bir dönemdir.4 yaşına kadar devam eder,çok fazla bilgi girişi bulunmasına karşın bunların henüz anlamlandırılmamış olması ve nöral bağlantı alt yapılarının bulunmaması sebebi ile insanlar bu yaşa kadar olan dönemlerini hatırlayamazlar çünkü onlar için o dönemde ''anlamlı birşey'' yoktur.

Hafızada geri çağırma/hatırlamanın temeli parçalar arasındaki bağlantılara dayanır.Bu parçaları digital göstergelerdeki pikseller olarak düşünebilirsiniz.Anlamlı bir görüntü oluşabilmesi için birbirinden bağımsız pek çok pikselin aktif hale gelmesi gerekir.

Bebeklik döneminde basit temel bağlantıların oluşmasının ardından,bu basit bağlantıların yardımı ile daha karmaşık bağlantılar ve kayıtlar oluşmaya başlar.


Örn:
Renk:Sarı
Göze ulaşan  565-590 nm dalga boyu 530-510 THz frekansı tüm ışık dalgaları Sarı olarak algılanır.Bu algılama doğuştan getirilen bir özelliktir.Ama bu algının ''sarı'' olarak anlamlandırılması ancak kişinin renklerin isimlerini öğrenmesinden sonra gerçekleşecektir.

Yeni doğan bir bebek yatağının üzerinde asılı duran sarı bir oyuncaktan gözüne ulaşan ışık dalgalarını sarı olarak algılar ancak ne renk ile nede oyuncak ile ilgili daha öncesine ait referans bilgi sahibi olmaması nedeni ile onun için kaydedilecek ham bilgiden başka birşey ifade etmez.Bebek büyüdükçe çok daha fazla sarı renk deneyimleyecek her deneyimi için yeni nöral bağlantılar oluşacaktır.



Sarı renk merkezli başlayan *çok basitbir nöral bağlantı şeması

Yaşanan deneyim sayısı ve işlenen bilgi miktarı arttıkça bağlantılar daha karmaşıklaşacak,sarı rengin ötesinde anlamlar kazanacaktır.Sarı olgusu tetiklendiğinde mevcut bağlantılar yogunluk ve etki durumlarına göre geri çağrılacaklardır.

Aynı noktadan yola çıkan insan,yolda ilerlemeye devam ettikçe birisine dönüşecek nicel varlığının yanında nitel bir varlıkta kazanacaktır.İnsanın kim olacağını belirleyen şey işte bu nöral bağlantılar ve bu bağlantılar aracılığı ile oluşan logaritmalardır.

Basit bir logaritma ve bağlantı örneği


Basit logaritmik bağlantılar temel davranışları oluşturur.Kırmızı renk tüm insanlar için ''tehlikeli''üst anlamını taşır.İtfaye araçları,yangın ile ilgili ekipmanlar,uyarı ve tehlike işaretlerinde kırmızı renk kullanılır.

Işık dalgası zaman geçtikçe çok farklı anlam kollarına ayrılır,Trafik lambasında gördüğünüzde durmanızı anlarsınız,duvarda yangın butonu olarak kullanılır.

Bu doğrudan bilgi girişinin yanında dolaylı ve varsayımsal bilgi girişleride mevcuttur.Bunların çoğu kişisel deneyime dayanmayan duyumsal bilgilerdir.Bu bilgiler çok kuvvetli bağlantılar oluşturmasalarda deneyim bulunmayan alanda yer almalarından ötürü genellik ile aktif olarak kullanılırlar.

Elektirik direklerinde bulunan ''dikkat tehlike'' tabelası,kişi tarafından deneyimlenen bir durum yoktur.Hayatı boyunca hiç elektirik çarpmasına maruz kalmayan insanlarda vardır.Ancak elektirik ile temasın yaralanmalara yol açacağı bilinen /bilimsel /başkaları tarafından deneyimlenmiş bir gerçektir.Bu sebeple insanlar bu bilgiyi aktif olarak kullanırlar.


Dünya yuvarlaktır/Düzdür.Dünyanın şekli bilgisi çoğu insan tarafından deneyimlenmemiş /deneyimlenemeyecek olsada bilgi insan bilincinde aktif olarak kullanılır.Çünkü yerini dolduracak deneyimsel bilgi yktur /hiç olmayacaktır.

Yeşilde geçilir,Kırmızıda durulur.Trafik sisteminin işlemesinde genel kuraldır.Kırmızı yada yeşile insanın yüklediği anlamdan ibaret olan varsayımsal bilgidir.ancak deneyimsel karşılığı sözkonusu olamayacağı için aktif olarak kullanılır.

Paranın değeri,deneyimlenemeyecek bilgidir.Tamami ile kabulü ile anlam kazanır.İnsanların tamamının kabul ettikleri varsayımsal bilgi sonucu paranın değeri oluşur.Deneyimlenemeyecek bir bilgi olup aktif olarak kullanılır.

Deneyimlenen ve varsayımsal bilgi dışında birde çıkarımsal bilgiler vardır.Çııkarımsal bilgiler sahip olunan bilgiler arasında kişi tarafından kurulan bağlantılar sonucu oluşan bilgilerdir.

Maldivler denildiğinde bölgeyi hiç görmemiş ve orda yaşamamış biri sahip olduğu bilgilerden maldivler hakkında çıkarımda bulunup genel bir kanı elde edebilmektedir.Çıkarımsal bilgi deneyimsel ve varsayımsal bilginin fazlalığına dayanmaktadır.Çok gezen tanımı deneyimselliği anlatırken çok okuyan tanımı varsayımsallığı ifade eder.Çok bilen kişi ikisinide yeterince yapandır.
-

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Usus,Fructus & Abusus

Tüm ''Ahlak''ın temeli ''MÜLKİYET''      Neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirleyen kurallar bütünü/ilkeler sistemine ''Ahlak'' adı verilir,Ahlak adı verilen ilkeler sistemi bir kültür yada bir grup tarafından genelleştirilir ve kanunlaştırılır.Ve bu kanunlar aracılığı ile grup üyelerinin davranışları düzenlenmeye çalışılır. Bugün ''Genel Ahlak'' yada ''Toplumsal Ahlak'' adını verdiğimiz sistemlerin tamamı tek bir şey üstüne kuruludur.Mülkiyet hakkı. Mülkiyet,taşınır veya taşınmaz bir eşya üzerinde eşya sahibine kullanma,yararlanma ve tasarruf etme yetkisi veren ve hukuk düzeni sınırları içerisinde kullanılabilen mutlak ve ayni bir haktır,mutlak nitelikte olması nedeni ile herkese karşı ileri sürülebilir.Ve toplumsal ahlak kurallarının çıkış noktasını oluşturur. Topluma göre başkasına ait olan birşeyden izinsiz faydalanmak ''kötü''dür.Başkasına ait olan toplum taraf

DON KİŞOT

Üç kelime ile başlıyoruz:Rutin,heyecan,macera   Rutin,alışılagelen,sıradanlaşan detaylı bir ifade ile belirli sürelerde aynı yada çok benzer biçimde tekrar eden şeyler için kullanılır.Rutin bir ''güven'' ifadesi olmasının yanı sıra,gerçekleşen şeyin beklentiye uygun olarak meydana geldiğini ve meydana geleceğini ifade etme biçimidir. Rutin,''sürekli aynı biçimde tekrar etmesi'' nedeni ile insan üzerinde psikolojik yada fiziksel anlamda bir değişikliğe sebep olmamaktadır.Hayatı boyunca çok fazla uçak görmemiş bir  insan ile havaalanında çalışan kişinin içinde bulunduğu durum gibi,yada kulağına daha önce hiç küpe takmamış biri ile kulağına hergün küpe takan kişinin  durumlarında olduğu gibi. (kulağına ilk kez küpe takan birinde hem fiziksel olarak kulağının delinmesi gerekecek hemde psikolojik olarak daha önce yaşamadığı bir oluş içine girecektir.) Rutin,verdiği bu güven duygusunun yanında,belirli bir sürenin ardından mevcut duruma adaptasyondan

TOPLUMSAL BİLİNÇ PARÇACIĞI

''Bilinciniz sadece size ait değildir'' Özgür irade ilizyonunun conseptlere aktarımı,    Bizler,yani ben olarak tanımladığımız yapıların ''görece bağımsız'' bir biçimde otonom kararlar aldığı fikrine sahibizdir.Düşüncelerimizde özgür olduğumuzu kabul ederiz.Bunu yapabilmemizin en önemli sebebi bilincimizin çok parçalı bir yapıdan oluşmasıdır.Hatta bu çok parçalı yapı zamansal düzlemde çok katmanlı bir hale gelmektedir. Homo sapiens sapiens ''düşündüğünün üstüne düşünebilen insan'',kendi özünden yarattığı şeye çıkıp bakabilme hali.Zihin dev bir kütüphane olarak tasvir edildiğinde  bilinç bu kütüphanede dolaşan bir ziyaretçi olarak düşünülmelidir.Bu sebeple bilinç kütüphaneye her seferinde ''benzer'' ama bir öncekinden farklı bir ziyaretçi olarak girmektedir.Bu durumda bilinç zamansal ve olgusal olarak farklılık göstermekte midir?Bunun ötesinde bu ziyaretçi ziyaretin ardından yok olup gitmekte ve yerini diğer zi